FPH in Helmond

Een project zo divers maakt infra juist zo mooi

Artikel door Jan Broeks

Welkom op de Automotive Campus in Helmond. Broedplaats van hightech innovatie. Inspirerend en dynamisch, met uiterst gevarieerd infrawerk op het onlangs uitgebreide terrein. Is hier iets wat FPH Ploegmakers níet heeft gedaan? Allerlei elementen komen samen. Gerealiseerd na een uitdagende bundeling van vele processen.

Ze hebben bij FPH Ploegmakers heus grotere projecten op hun naam staan. Denk aan het woon- en bouwrijp maken van grote stadsuitbreidingen. Aan de ontwikkeling van natuurgebieden en het versterken van dijken. Maar een project nóg diverser dan in Helmond? Uitvoerder Jeroen van Nistelrooij zou het niet weten. “We waren met alle werkzaamheden al bekend. Maar om alle elementen hier op deze locatie samen te brengen: dát was bijzonder.”

Water, bruggen en uitzicht

Het werk in Helmond is inmiddels klaar. Verricht op een terrein van pakweg acht voetbalvelden groot, als uitbreiding van de Automotive Campus. Kijk er om je heen en de afwisseling aan infrawerk valt op. Betonnen bruggetjes vormen verbindingen boven een brede watergang, die over een flink deel van het terrein slingert. Een grotere brug biedt zwaar verkeer toegang tot de campus. Er liggen parkeerplaatsen, er is openbare verlichting en langs de paden staan schanskorven gevuld met stenen. En zie die uitkijkpunten, verspreid over het terrein met elk een bank. Zo kun je er van de omgeving genieten. En dat vanaf flinke betonconstructies onder de uitkijkpunten.

Water, bruggen en uitzicht

De kunst van het samenbrengen

Die constructies zijn deels onzichtbaar, net als andere voorzieningen die zich onder de grond bevinden. Zo heeft FPH Ploegmakers hier op de campus nieuwe riolering gelegd. Heeft het al het benodigde grondwerk verricht. En bovendien de watergang bij de verkeersbrug voorzien van matten, bedoeld als bodembescherming. Al die toepassingen boven én onder de grond: breng ze maar eens samen. Vlot volgens planning, zonder al te veel oponthoud. “Dat was uitdagend”, zegt Jeroen. “Maar juist daarom wel zo mooi.”

“Ons werk valt of staat met heldere instructies”

“Ons werk valt of staat met heldere instructies”

- Uitvoerder Jeroen van Nistelrooij

Neerslag blijft bovengronds

Een opvallend element binnen het project is de afvoer van neerslag. Die gaat op het terrein nergens via het riool. In plaats daarvan stroomt het water naar de watergangen, waar het deels wordt gebufferd. Daardoor neemt de druk op het riool af en blijft het grondwater beter op peil.

De klimaatadaptieve maatregel stond in het ontwerp van de gemeente Helmond, die opdracht gaf voor dit project. Daarna was het aan FPH om dit alles te realiseren. En ervoor te zorgen dat het water ook vanaf de parkeerplaats van zo’n tweeduizend vierkante meter richting watergangen gaat. Een lastige opgave? Volgens Jeroen viel dat mee. “Combineer de juiste planning met ervaring, en werkzaamheden lopen soepel in elkaar over. Ons werk valt of staat met heldere instructies.”

Een resultaat dat er mag zijn

Zeker, het resultaat op de campus mag er zijn. Maar of dat ‘een typisch FPH-project’ voldoende omschrijft? Volgens Jeroen zit het ‘m vooral in de weg ernaartoe. In wat er allemaal bij komt kijken richting het uiteindelijke resultaat. “Denk bijvoorbeeld aan onze rol als hoofdaannemer, en de afstemming met onderaannemers. Denk aan de veiligheid op het terrein. En uiteraard ook aan het contact met onze opdrachtgever, dat voor dit project prettig verliep. De gemeente was altijd telkens een goede gesprekspartner, wat onder andere bleek uit een sterk ontwerp in het voortraject. En moesten we op locatie iets afstemmen? Dan konden we snel schakelen met de mensen van de Automotive Campus. Goede contacten zijn cruciaal voor een succesvol project.”

Een resultaat dat er mag zijn

Veelzijdige projecten

Zelf werkt Jeroen nu zo’n 26 jaar bij FPH Ploegmakers. Begon hij er ooit als grondwerker, later ging het van assistent-uitvoerder naar uitvoerder en projectleider. “Hier krijg je de kans om door te groeien. Het is gewoon een fijn bedrijf, met een soort familiegevoel. Bovendien is er aan variatie geen gebrek. Sterker, we houden juist van projecten waarin allerlei werkzaamheden bij elkaar komen.”

“Alles draait om communicatie, zo leiden we onze mensen ook op”

“Alles draait om communicatie, zo leiden we onze mensen ook op”

- Algemeen directeur Erwin Ploegmakers

Weten wat wordt verwacht

Hoor Jeroen vertellen over het project in Helmond, en je krijgt het beeld van FPH als spin in het web. Als vraagbaak voor de omgeving, en de partij die zich daar verantwoordelijk voor voelt. Kortom, betrokken en proactief, wat volgens algemeen directeur Erwin Ploegmakers zeker klopt. “We zijn op locatie ergens te gast. Dus verplaatsen we ons in de beleving van een ander, willen we zo goed mogelijk weten wat een opdrachtgever van ons verwacht. Alles draait om communicatie, zo leiden we onze mensen ook op.”

Uiteindelijk is geen enkel werk standaard, zegt Erwin. “Elk project heeft z’n specifieke kenmerken. Maar die uitdaging gaan we graag aan, dat maakt ons werk leuk. Bovendien, hoewel we de film voor een project zelf al zo vaak hebben afgespeeld, beseffen we dat dit voor een ander lang niet altijd geldt. Dus handelen we daarnaar. Nemen we samen met de opdrachtgever de omgeving mee bij wat we gaan doen, en leggen we ons werk zoveel mogelijk uit. Doen we dat goed? Dan begrijpen mensen waarom ze even moeten omrijden of hun auto op een andere plaats moeten parkeren. Zo komt het vertrouwen vanzelf, als basis voor elk project.”

Meer weten over dit project?

Lees hier dan verder

Social media updates

Blijf up-to-date rondom dit project