Joey aan het woord
“Als iets anders loopt dan verwacht, schakelen we snel”
De verdiepte ligging van het spoor in Vught is een langgekoesterde wens van bewoners, reizigers en overheden. Een project dat niet alleen technisch ingrijpend is, maar ook veel vraagt van de omgeving. Om dit mogelijk te maken, werd FPH Ploegmakers door de gemeente Vught gevraagd om het voorbereidende werk op zich te nemen – zodat de hoofdaannemer straks veilig en efficiënt aan de slag kan.
Een verdiepte ligging van het spoor, het verdwijnen van meerdere overgangen, aanpassingen aan riolering, kabels, leidingen én verkeer – allemaal midden in een drukbevolkte omgeving. Voeg daar een krachtenveld van betrokken partijen en onverwachte technische hobbels aan toe, en je hebt een project dat om focus, inzicht en praktische flexibiliteit vraagt. Precies het soort werk waar FPH Ploegmakers energie van krijgt.
Grote projecten zijn niet alleen een kwestie van machines en techniek. Niet wachten tot iemand anders begint, maar zelf het voortouw nemen. “We denken niet in problemen, maar in oplossingen. Als iets anders loopt dan verwacht, schakelen we snel” legt Joey van den Berk uit, uitvoerder/projectleider van project Vught.
Aan de start van het project lag er één integraal ontwerp. Op papier een logisch uitgangspunt: alles goed afgestemd tussen partijen, zodat iedereen precies weet waar hij aan toe was. Toch liep het in de praktijk anders dan vooraf was bedacht. Niet alle kabels en leidingen waren bekend, en sommige onderdelen van het oude rioolstelsel bleken anders te lopen dan verwacht.
Voor FPH Ploegmakers betekende dit dat de eigen werkzaamheden ineens verweven raakten met die van anderen. Wat begon als een rioolklus, werd een complexe coördinatieoefening van veel technische knooppunten. “Kabels eruit door netbeheerders, riool erin, kabels terug, dan pas de bestrating. Om ervoor te zorgen dat alle stappen in het project zo goed mogelijk op elkaar aansloten, schakelden wij in het werk.”
Terwijl de riolering werd aangepakt, moest de afvoer blijven functioneren. Normaal gesproken lossen we dat op met pompen, maar dat ging hier niet. Het ging om de hoofdriolering van Vught, die afvalwater afvoert naar een gemaal aan de westkant van het spoor – precies de kant waar de werkzaamheden nog niet bij konden. “We hebben daarom dagelijks tijdelijke bypasses aangelegd,” vertelt uitvoerder Joey van den Berk. “Elke ochtend na de piekafvoer sloten we het riool kort af en werkten we binnen een strikt tijdvenster. Zo konden we steeds een deel van het werk uitvoeren, zonder risico op overstroming.”
Dat vroeg niet alleen om slimme techniek, maar vooral om mensen die zich écht verantwoordelijk voelen. Collega’s reden in het weekend of na werktijd even langs, in weer en wind, om te controleren of alles nog werkte. Niet omdat het moest, maar omdat het voelde als hún project. “We hebben bij FPH het gevoel: als het misgaat, dan gaat het samen mis. Dus zorgen we samen dat het goed blijft gaan.”
Het hele project kende veel schakels. ProRail als initiatiefnemer, de gemeente Vught als opdrachtgever, directievoering door Kybys en verschillende externe partijen voor kabels en leidingen. Veel schijven dus – en dat vraagt om voortdurende afstemming. Tegelijkertijd is snelheid geboden om het project in beweging te houden. Bij FPH Ploegmakers proberen we dan niet af te wachten, maar juist vooruit te denken.
Samen met betrokkenen stelden we een nieuwe planning op. Eén die ruimte laat om continu op twee deelprojecten tegelijk actief te zijn. “Dat daagt uit, maar houdt wel de vaart erin,” vertelt Joey. “Als er ergens iets stagneert, kunnen we elders door. Een makkelijke oplossing was geweest om te zeggen: ‘We kunnen niet vooruit, we horen wel wanneer we verder kunnen.’ Maar dat is niet hoe wij werken.”
Die flexibiliteit herkent ook Marco Goedhardt, die vanuit de gemeente Vught nauw betrokken was bij het project. “In de ideale wereld werk je van A naar B naar C. Maar in de praktijk moet je soms beginnen bij G en dan terug naar B. Dan is het waardevol als een aannemer meebeweegt. FPH denkt mee, toont initiatief en blijft constructief, ook als het lastig wordt. Ze wachten niet af, maar sturen zelf bij wanneer dat nodig is.”
Elke vier tot zes weken kwamen de betrokken partijen bij elkaar om af te stemmen. Die samenwerking verliep erg prettig. “Het was informeel, open en eerlijk,” zegt Joey. “We konden elkaar de waarheid zeggen, zonder dat het wringt. Juist daardoor wisten we precies wanneer we elkaar nodig hadden.”
Techniek is één. Maar een project als dit heeft impact. Op bewoners, ondernemers én hulpdiensten. Iedere straat die open gaat, zorgt voor vragen en ongemak. Hoe eerder je daarom duidelijk bent, hoe beter. Samen met ProRail, de gemeente en Kybys werd er actief gecommuniceerd met de omgeving.
Via de BouwApp – met ruim 2000 volgers – ontvingen omwonenden updates, afsluitingen en zelfs leuke weetjes over dit specifieke project. Het resultaat: vertrouwen én betrokkenheid. “Mensen waarderen het als je eerlijk bent, bereikbaar en duidelijk. Dat hebben we goed opgepakt, blijkt ook uit de tevredenheidsmonitor,” legt Joey uit.
Die houding – open, praktisch en mensgericht – zit in grote lijnen, maar vooral ook in de details. Soms vraagt de omgeving om extra aandacht. Zo bleek op een van de locaties binnen het project een veelgebruikte route belangrijk te zijn voor slechtzienden. “We hebben het werk in zes tot zeven fasen uitgevoerd, zodat hulpdiensten en bedrijven bereikbaar bleven,” zegt Joey. In overleg met de gemeente zette we ook een taxiservice op. Joey: “Je kijkt wat nodig is, en regelt dat. Niet moeilijker maken dan nodig.”
Project Vught was niet alleen een test voor techniek en planning, maar ook een leeromgeving voor nieuwe aanwas. Letterlijk. Stagiair Jolien van de Ven draaide mee in het team – en kreeg meteen verantwoordelijkheid. “Ik mocht de calculatie en planning maken voor deelproject Spoorlaan. In het begin vond ik dat best spannend. Maar Joey zei gewoon: ‘Hier is het bestek, ga maar uitzoeken hoe het zit.’ Daardoor leerde ik snel,” legt Jolien uit.
Bij FPH Ploegmakers zijn stagiairs geen meelopers, maar medebouwers. Naast contact met Joey, haar begeleider, staat ze ook in contact met grondwerkers én de gemeente. Zo werd ze betrokken bij bouwoverleggen, regelde zaken ter plekke en leerde wat samenwerken in de praktijk betekent. “Wat ik vooral meeneem, is de werksfeer. Iedereen is behulpzaam, je mag fouten maken en je leert ontzettend veel. Het is een veilig gevoel, ook als je iets niet weet.”
Voor Joey is het opleiden van jonge mensen een vanzelfsprekend onderdeel van zijn werk. Niet alleen om kennis over te dragen, maar ook om te investeren in de toekomst van het vak. Joey: “In deze sector is het lastig om goede mensen te vinden. Dan is het waardevol om zelf jonge mensen op te leiden. Ik zie het als mijn taak om hen te laten groeien.”