Fietsbrug Zwaaikom

Helmond

In het kort

Tussen Helmond en Eindhoven wordt een snelfietsroute aangelegd. Een laatste knelpunt in die fietsroute is de oversteek van het kanaal ter hoogte van het Vlisco terrein in Helmond. Daarom wordt hier een nieuwe fietsbrug aangelegd die de naam 'Zwaaikom' gekregen heeft en het sluitstuk is van de 13,7 kilometer lange fietsroute. Door deze goede fietsverbinding kan de fiets nu concurreren met de auto voor mensen die dagelijks pendelen tussen Helmond en Eindhoven. 

Projectnaam
Fietsbrug 'Zwaaikom'
Status
Lopend van 9 juli tot oktober 2020
Opdrachtgever
Gemeente Helmond

Wat maken wij?

In de periode van 9 juli tot medio oktober 2020 legt FPH een nieuwe fietsbrug aan over het kanaal ter hoogte van de Vlisco. De brug heeft de naam ‘Zwaaikom!’ gekregen omdat op de plek waar nu de brug komt in het verleden een zwaaikom is gerealiseerd. Dit is een breed stuk kanaal waar schepen kunnen keren. Daarnaast komt er op de brug een balkon om even stil te staan en te genieten van het uitzicht. 

FPH gaat:

  • plaatsen van stalen buispalen als fundering van de brug.
  • Het brugdek aanbrengen in de vorm van geprefabriceerde elementen en een in het werk gestorte betonlaag.
  • Aanbrengen van een asfaltverharding op de brug.
  • Plaatsen van een leuning met geïntegreerde openbare verlichting

Zo maken
wij dat

Naast het bouwterrein is een uitkijkpunt gerealiseerd om de mogelijkheid te bieden op een veilige manier een kijkje te nemen naar de werkzaamheden. Bovendien is op dit uitkijkpunt meer projectinformatie beschikbaar. 

Waar wij trots op zijn

In dit project hebben we een hele mooi samenwerking met de opdrachtgever, ook om gezamenlijk de bewoners te informeren over de werkzaamheden. Zo wordt er door de gemeente via de BouwApp gecommuniceerd. 

Daarnaast vergt deze opdracht een nauwe coördinatie van de verschillende onderdelen van het werk. Ook qua veiligheid; we werken in Helmond vlak naast het spoor. 

Waar wij trots op zijn

Waar
maken
wij dat?

Vlisco terrein

Helmond

Gerelateerde projecten