Dit maakt FPH in Tiel

‘Hoe complexer het werk, hoe leuker we het vinden’

Artikel door Jan Broeks 

Gevarieerd infrawerk? Je vraagt erom bij FPH Ploegmakers. Denk bijvoorbeeld aan een dijkversterking, waarvoor allerlei werkzaamheden samenkomen. Projecten zó divers: dit is waar het inrichten van de buitenruimte om draait. Met lef, ervaring en boerenverstand, voor een resultaat dat staat. “Het gaat erom dat je écht wat toevoegt.”

De ruimte is krap, hier in de haven van Tiel. De graafmachines staan dicht bij elkaar, voor de machinisten is het extra opletten. Toch is van enig oponthoud geen sprake, ziet ook Robin van Dijk. Met een glimlach volgt hij hoe snel het grondverzet vordert. “We werken hier als het ware op een postzegel. Maar dat wisten we van tevoren. We hebben tijdens de aanbestedingsfase meerdere keren de locatie bezocht. Daardoor hadden we een goed beeld van de omgeving.”

Wat hier gebeurt verloopt uiteraard volgens tekeningen en plannen. Maar toch, in de praktijk pakken zaken soms nét even anders uit dan gepland, terwijl het werk wel door moet. Robin maakt zich er niet druk om. Het hoort erbij, zo wil hij maar zeggen. “We komen altijd tot een oplossing. Praktisch nadenken typeert ons wel.”

Wat er allemaal gebeurt op 2,6 km

Zo veilig mogelijk

Robin voert het project in Tiel mee uit als technisch manager. Dit namens FPH Ploegmakers, dat in opdracht van Waterschap Rivierenland de dijken van Tiel versterkt. Het is een omvangrijke klus. Uitdagend ook, met de nodige dynamiek. Zo ook hier in de drukbezochte haven, waar veel verkeer over de dijk gaat.  Bovendien huist hier aan de kades de lokale watersportvereniging. Parkeren de leden normaal gesproken hun auto op loopafstand, tijdens de werkzaamheden zit dat er niet in.

“Daarom hebben we aan de andere kant van de dijk een terrein gehuurd en er geasfalteerde parkeerplaatsen gemaakt”, vertelt Robin. “Ook hebben we bij de watersportvereniging tijdelijk een container geplaatst, zodat de leden alvast hun spullen kwijt kunnen voordat ze hun auto parkeren. Daardoor hoeven ze minder vaak op en neer te lopen. En wordt de situatie op de dijk er ook veiliger door.”

“We zijn als bedrijf ergens te gast. daar houden we rekening mee”

“We zijn als bedrijf ergens te gast. daar houden we rekening mee”

Robin van Dijk

De eigen impact beperken

FPH Ploegmakers kwam zelf met het idee voor de nieuwe parkeerplaatsen, waarna het werd toegevoegd aan het contract. Noem het volgens Robin maar een kwestie van meedenken, als extra stap voor de omgeving. “We zijn als bedrijf ergens te gast. Daar houden we altijd rekening mee.”

Het plaatsen en verankeren van damwanden zorgt bijvoorbeeld voor veel stof en geluid. Dat heeft impact op de omgeving, vooral in de zomermaanden. Robin: “Mensen zijn dan veel vaker buiten, hebben de ramen van hun huizen open. Daarom voeren we dat werk zoveel mogelijk later in het jaar uit.”

hoe divers kan het zijn?

Het project in Tiel is veelzijdig. Gaat het bij de haven om nieuwe damwanden, even verderop komt er met een L-wand een nieuwe kade. Ook verschijnt er – al dan niet in combinatie met verankerde damwanden – een groene dijk. Bovendien verstevigt FPH Ploegmakers de dijk op meerdere locaties en hoogt het die waar nodig op. En dan bevindt een deel van de dijk zich ook nog eens in de buurt van Unesco Werelderfgoed. Opletten dus, zeker als je bedenkt dat juist daar een damwand door een duiker moet. Tel al die werkzaamheden bij elkaar op, en het is volgens Robin duidelijk waarom dit werk FPH Ploegmakers zo goed past. “We kunnen alles organiseren, coördineren en faciliteren. En er zo voor zorgen dat een project juist wordt uitgevoerd.”

hoe divers kan het zijn?

Nieuwsgierige allrounders

Werken aan dijken is uitdagend, zo vertelt directeur Gerbert Ploegmakers even later op het tijdelijke kantoor in Tiel. “Maar vergeet niet, die uitdaging is er ook tijdens andere projecten. We doen meer dan alleen dijkversterkingen, worden ook gevraagd voor bijvoorbeeld bruggen en het mee herinrichten van een natuurgebied. Zie ons dan ook als allrounders. Als inrichters van de buitenruimte. En komen we ergens niet direct uit? Dan verdiepen we ons erin. We willen graag weten hoe het zit.”

Dus nieuwsgierig? Ook dat zijn ze bij het familiebedrijf, dat de eigen kennis graag zo breed mogelijk inzet. “Het gaat erom dat je écht wat toevoegt”, benadrukt Gerbert. “Het mag best complex zijn. Sterker, hoe complexer het werk, hoe leuker we het vinden.” En ja, dan is een stevige portie lef wel zo prettig. “Vaak is onze aanpak ook een kwestie van gewoon doen, met de ervaring om dat te dúrven. Pragmatisch en snel, met boerenverstand.”

“hoe je mogelijke problemen voor bent, laat zien waar je als bedrijf voor staat”

“hoe je mogelijke problemen voor bent, laat zien waar je als bedrijf voor staat”

Gerbert Ploegmakers

Werken aan zichtbaar resultaat

FPH Ploegmakers gaat dan ook vooral voor het werk waarmee het inventief kan zijn, zoals in Tiel. Neem bijvoorbeeld de werkzaamheden op een steenworp afstand van Grand Café Bellevue. Om schade aan het historische pand te voorkomen, worden hier geen damwanden geplaatst door te trillen. In plaats daarvan mixt FPH Ploegmakers de klei van de dijk met cement, en zorgt het door te drukken voor een zogenaamde CSM-wand. Gerbert: “Hoe je mogelijke problemen voor bent laat zien waar je als bedrijf voor staat. Uiteindelijk vraagt een opdrachtgever gewoon om kwaliteit. En is het aan ons om die te leveren. Zo simpel is het.”

Wat heeft FPH nog meer te bieden?

Ben je benieuwd wat wij doen in de omgeving, omgaan met duurzaamheid of wil je bij ons komen werken? Klik dan verder

Social updates rondom Tiel

blijf helemaal up-to-date