in een duurzame wereld

‘Duurzaamheid gaat over de wereld waarin we werken’

Artikel door Jan Broeks 

Wat is de kortste route, hoe verbruiken we zo weinig mogelijk brandstof? En zijn er tijdens het werk handelingen die we achterwege kunnen laten? Bij FPH Ploegmakers besparen ze waar dat kan. Bedoeld voor meer efficiency en minder kosten. En zeker ook gericht op de eigen bijdrage aan duurzaamheid. “Die leveren we graag”, stelt directeur Gerbert Ploegmakers. “Het gaat over de openbare ruimte. Over de omgeving waarin wij werken, waarvan wij onderdeel zijn.”

duurzame oplossingen en inventief denken

Slim denken is wel zo groen

Vandaar dat het eigen bedrijfspand in Vinkel klimaatneutraal is. Gasloos dus, terwijl warmtepompen en zonnepanelen er hun werk doen. Ook is er geïnvesteerd in elektrisch aangedreven materieel. En waar het gaat om duurzame infra-oplossingen? Denk dan aan bijvoorbeeld de toepassing van CSM-wanden, zoals bij de dijkversterking in Tiel. CSM staat voor cutter soilmixing, wat betekent dat voor een betonwand op locatie grond met water en cement wordt gemengd. Dat vraagt minder aanvoer van nieuwe materialen, verlaagt de CO2-uitstoot en zorgt voor minder afvalproductie. Bovendien is trillen niet nodig, zodat de CSM-techniek uitkomst biedt bij werkzaamheden in de buurt van bijvoorbeeld kwetsbare funderingen.

Slim denken is wel zo groen

Omdat de wereld verandert

FPH Ploegmakers werkt veel voor de overheid, die zelf in 2030 klimaatneutraal wil werken. “We hebben als bedrijf mee te gaan in nieuwe wetgeving, willen we ons bestaansrecht behouden”, zegt Gerbert. “Dat vraagt soms om lastige afwegingen, bijvoorbeeld bij nieuwe investeringen. Maar los daarvan willen ook wij op weg naar verdere verduurzaming. We dachten altijd al duurzaam, en begrijpen dat de wereld snel verandert. Samen met onze opdrachtgevers en partners maken we stappen.”

 

Omdat de wereld verandert

Wat heeft FPH nog meer te bieden?

Ben je benieuwd wat wij doen in de omgeving, omgaan met complexiteit in onze projecten of wil je bij ons komen werken? Klik dan verder